Magamról röviden


Bemutatom Magyarország legnagyobb hagymás növény gyűjteményét

Molnár Péter kertészmérnök vagyok, több mint 40 éve gyűjtök virághagymákat. Az első hagymákat a Hermes vetőmagboltból vásároltam, ahol 8 éven keresztül mint boltvezető dolgoztam. Itt ismerkedtem meg a hazai gyűjtőkkel.
A gyűjteményem nagy része a következő cégektől származik: Wetzel (We),Paul Christian (PC),Potterton (Po), Horst (HR), Ruksans (R), Bondarenko (Bon).

Csak a túlszaporulatból tudok eladni, Így állandó árjegyzékem sincs. A teljes gyűjteményemet teszem fel internetre, részben ismeret továbbadás céljából, részben eladási célból. Minden érdeklődésre e-mailban reagálok, ha valaki valamilyen hagymát rendelne ha tudok belőle eladni azt visszaigazolom és postán utánvétellel elküldöm.

A virághagymáim olyan kertben vannak, ahol nincs egy fa sem, így teljes napsütést élveznek. Azon nemzetségek képviselői (Erythronium, Lilium, Nomocharis, Trillium), amelyek ezt a tartást nem tűrik, nincsenek a gyűjteményemben. Ami a talajt illeti elég homokos területem van, de más gyűjtőtárs például erősen kötött agyagos területtel rendelkezik, mégis eredményesen tart virághagymákat. A szakirodalom szerint humuszban, tápanyagban gazdag, jó víz ellátottságú talaj kell a hagymásoknak. Ez csak a mesében lehetséges. Tapasztalatom szerint szinte bármilyen talaj alkalmas a virághagymák számára.

Természetesen vannak különleges igényű virághagymák is, amelyeknek az igényeit figyelembe kell venni. Például savanyú talajon tartható eredményesen: Trilliumok. Csapadéktól óvni kell télen és júniusban: az úgynevezett sivatagi Iriseket. A mediterrániumból származó virághagymák enyhe téli takarást igényelhetnek. Ez vonatkozik az őszi virágzású Crocus (krokuszokra), nárciszokra, kényesebb Colchicum( kikerics félékre), Sternbergia (vetővirágokra).